Ik heb ADD en ben waarschijnlijk in de overgang!
Hoewel ik geen officiële diagnose heb, zal iedereen die mij kent de ADD beamen. Over het algemeen heb ik er zelf niet veel last van, maar mijn omgeving wel. Ik ben wispelturig, ongeorganiseerd, chaotisch, vaak dingen kwijt, en ik onderbreek mensen vaak, heel vaak (tot enorme frustratie van mijn man 😊)!
Maar laat ik bij het begin beginnen. Ik maak producten van hout met behulp van een laser die daarna ingekleurd kunnen worden. Dit werk brengt me tot rust en is een creatieve uitlaatklep voor mij, wat perfect is voor mijn ADD. De laser zorgt ervoor dat het snel klaar is en daarna kan ik in mijn bubbel gaan zitten om het in te kleuren. Want tja, tenslotte moet ik wel alles eerst zelf testen. Echter, mijn omgeving merkte op dat mijn ADD erger leek te worden. En vooral mijn gezin had hier heel veel last van.
Daarnaast begon ik een steeds korter lontje te krijgen, tot op het punt dat ik op dit moment geen lontje meer heb. Ik trek me in mezelf terug (zelfisolatie) en vind het steeds moeilijker om me te concentreren. Uiteindelijk kon ik bijna niets meer doen met mijn werk en kreeg ik ook nog last van mijn schouder. Dus ging ik naar de fysiotherapeut. Tijdens de behandelingen spraken we onder andere over het weer 😊, maar ook over jeugdtrauma’s, en hoe zij baat had gehad bij een haptonoom.
Toen ik na een paar weken steeds verder vastliep, besloot ik hulp te vragen aan mijn fysiotherapeut. Hoe heette die therapie ook alweer? Oh ja, haptonomie. En ondanks dat het enorm zweverig klinkt (haptonomie bestudeert hoe aanraking en tastzin ons welzijn beïnvloeden. Het richt zich op het gebruik van aanraking in therapie en ontwerp om gezondheid en comfort te verbeteren) maakte ik een afspraak bij een haptonoom. Want het werd tijd om stappen te ondernemen, al is het maar omdat mijn gezin het spuugzat is. Maar wat was mijn hulpvraag? Het enige wat ik wist, is dat ik aan het vastlopen was. Ze vroeg of ik eerst wilde bellen of per e-mail meteen een afspraak wilde maken. Doe maar gewoon een afspraak, want ik heb een bloedhekel aan bellen 😊.
Ik vertelde tijdens mijn eerste afspraak bij de haptonoom over mijn oudste dochter, Femke, die meervoudig gehandicapt is. En dat de zorg voor haar zwaar is en ik dus altijd aan sta. En ik vertelde ook over mijn ADD en dat het mij niet meer lukte om die onder controle te krijgen. De haptonoom vroeg hoe oud ik ben. Toen ik zei dat ik 47 ben, suggereerde ze voorzichtig dat ik misschien in de overgang zit. Door de daling van oestrogeen zouden mijn ADD-symptomen erger kunnen worden en heb ik er dus 10x meer last van dan normaal gesproken. Dat zou het gevoel van vastlopen heel goed kunnen verklaren en alles dus versterken. Ze heeft mij wat tips gegeven om meteen mee aan de slag te kunnen, en we hebben uiteraard een vervolgafspraak gemaakt. Want tja, één zwaluw maakt nog geen zomer. Het wordt een lange weg gok ik, met veel hobbels, kuilen en waarschijnlijk veel janken.
Ik heb online gezocht naar informatie over ADD en de overgang, maar vond niet veel. De menopauze is een onderwerp waar we als vrouwen niet veel over praten online maar ook onderling niet merk ik. Kort na de afspraak bij de haptonoom sprak ik mijn fysiotherapeut weer en zij raadde mij het boek "Fuck de Menopauze" van Liesbeth Gijsel aan. Ik las het al stuiterend op een fitnessbal (tip van de haptonoom) in één middag uit, wat best knap is voor iemand die al tien jaar geen boek heeft kunnen lezen omdat ze super snel is afgeleid. De bal hielp en het onderwerp interesseerde mij, en het is een makkelijk te lezen boek.
En nu? Voor nu is dit het even. Aan staande week heb ik weer een afspraak bij de haptonoom en staat er ook nog een afspraak bij de huisarts op de planning. Want ja, de eerste mini stapjes zijn gezet, maar ik ben er nog lang niet. Ondanks de uitdagingen die voor me liggen, ben ik vastbesloten om mijn pas gestarte reis door de overgang te delen, hoe angstaanjagend dat ook is om jezelf zo bloot te geven. Tenslotte, ik kan niet de enige zijn die in deze tornado zit! Met humor, openheid en een heleboel zelfspot wil ik mijn ervaringen delen in de hoop dat anderen zich minder alleen voelen en misschien zelfs een paar tips oppikken of valkuilen kunnen vermijden. Dus houd je vast, want het wordt een wilde rit. En wie weet, misschien kan ik je een keer laten uitpraten zonder te onderbreken – maar ik beloof niets!
Uitleg over ADD, overgang en hormonen. Niet mijn teksten deze zijn gevonden door de geweldige functie van ChatGPT. Dus het kan zijn dat er fouten in staan.
De combinatie van ADD en de overgang kan inderdaad een uitdaging vormen. ADD zelf kan al voor veel chaos en moeite met focus zorgen, en de hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen deze symptomen verergeren
Attention Deficit Disorder (ADD) is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door aanhoudende problemen met aandacht, hyperactiviteit en impulsiviteit. Mensen met ADD hebben vaak moeite om hun aandacht vast te houden bij taken die langdurige focus vereisen, raken snel afgeleid en kunnen moeite hebben met het organiseren van hun taken en tijd. Dit kan leiden tot een gevoel van chaos en onrust in hun dagelijks leven.
De Overgang en Hormonen
De overgang, of menopauze, is de periode in het leven van een vrouw waarin haar menstruatie stopt en ze niet langer vruchtbaar is. Dit proces gaat gepaard met een aanzienlijke daling van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonale veranderingen kunnen een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, en slaapproblemen.
Invloed van Hormonen op ADD
Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de hersenfunctie, inclusief de regulatie van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, die cruciaal zijn voor aandacht en stemming. Tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau, wat kan leiden tot een afname van de hoeveelheid beschikbare dopamine. Omdat dopamine een belangrijke rol speelt bij het reguleren van aandacht en impulsiviteit, kunnen vrouwen met ADD tijdens de overgang een verergering van hun symptomen ervaren.
Wetenschappelijke Onderbouwing
Onderzoek suggereert dat hormonale veranderingen tijdens de overgang de symptomen van ADD kunnen verergeren. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift "Menopause" vond dat vrouwen met ADD tijdens de perimenopauze (de periode rond de overgang) significant meer cognitieve en emotionele symptomen rapporteerden dan vrouwen zonder ADD . Dit wordt ondersteund door anekdotisch bewijs van vrouwen die rapporteren dat hun ADD-symptomen verergeren tijdens de overgang.
Bronnen:
- Freeman, E. W., Sammel, M. D., Lin, H., & Nelson, D. B. (2006). Associations of hormones and menopausal status with depressed mood in women with no history of depression. **Menopause**, 13(1), 12-20.
4 reacties
Zo herkenbaar!
Ben 54, maar laat met mijn overgang. Vooral kort lontje…
Dapper!!! Je fysiotherapeut weet wie ik ben
Wauw!!!
Wat goed het zo te delen!!
Goed Stuk